01-11-11

KOMEN ETEN !

 

Eten is een obsessie geworden. Kookboeken verkopen prima. Elke televisiezender heeft zijn eigen chefkok of kookwedstrijd. Maar ondertussen weten veel mensen niet meer hoe ze moeten koken. Met heimwee denken we terug aan recepten van onze grootmoeders en aan de gezellige grote familietafel.

Zo laat de tafel in onze tijd iets zien van een gemis en een verlangen naar saamhorigheid. Opvallend vond ik de woorden van de Britse psychiater Theodore Dalrymple die na de rellen in Londen zei dat de schuld bij de ouders van de kinderen uit de achterstandswijken lag: ‘Een derde van onze kinderen eet nooit aan tafel met een ander lid van het huishouden … Ze zijn dan ook radicaal ongesocialiseerd en diep egoïstisch.’ (De Standaard 13 augustus 2011) Zou het omgekeerde ook waar zijn? Is het delen van onze tafel het einde van egoïsme?

Eten is veel meer dan voedsel tot je nemen. De bijbel weet dat al heel lang. Samen eten wil zeggen dat je met elkaar een gemeenschap vormt. Je laat zien dat je bij elkaar hoort en het leven met elkaar wilt delen. Zo lezen we dat Abraham zich uitslooft om drie vreemdelingen te verwelkomen met een maaltijd. Jezus deelt zijn brood met tollenaren en zondaren maar dat kan niet iedereen begrijpen.

Indrukwekkend is het verhaal over de maaltijd na de verbondssluiting op de Sinaï. Het volk en God hebben elkaar trouw beloofd. Vervolgens klimmen Mozes, Aäron, Nadab en Ebihu samen met zeventig oudsten de berg op.

“ ... en zij zagen de God van Israël… Deze vooraanstaande Israëlieten werden niet door God gedood: zij zagen hem, en zij aten en dronken.” Exodus 24: 10 en 11

God die zich laat (her)kennen in de maaltijd. Het zal een rode draad in de bijbel en in ons leven blijven.

De tafel als teken van heimwee en gemis. De tafel als verlangen naar een toekomst.

De tafel als teken van verbondenheid.

Aan tafel!

Ds. Saskia Ketelaar

 

11:29 Gepost door Rony in Actualiteit, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |