11-09-12

Roger Deceuninck

 

Op bezoek bij:

 

Roger Deceuninck

 

IMG_9927.JPGRoger is een zachte, aimabele man met zeer veel verborgen talenten. De meesten onder ons kennen hem als een getrouwe bezoeker van onze kerk en van zijn beelden. Maar in deze stille man schuilt zo veel meer. Hij schrijft gedichten en bezinningsteksten, maakt tekeningen,  schilderijen en beelden, maar doet dit allemaal in stilte. Soms krijgen we een gedicht van hem toegestuurd voor de Kerkbode maar dat gebeurde quasi naamloos.

 

Een tijdje geleden stelde hij ook zijn keramische werken tentoon in onze kerk. Prachtige beelden met een verhaal geïnspireerd door het Woord. Het zijn stuk voor stuk pareltjes met een dynamische uitstraling. Waarom en hoe hij ze heeft gecreëerd is telkens een lang verhaal waar hij uren kan over vertellen.

 

Hij is niet alleen een stille, maar ook een nederige man. Een kunstenaar om Gods wil. Zijn werken getuigen van zijn diep geloof in de Eeuwige. In zijn prille jeugd, toen hij dertien was, werd hij getroffen door tyfus. Daarna kreeg hij beendertuberculose die in aanvang verkeerd werd ingeschat waardoor hij drie jaar het bed moest houden. Al tijdens het genezingsproces zocht hij G'D. Het was een bijzonder harde tijd want zijn vader was al vroeg gestorven zodat zijn moeder alleen moest zorgen voor haar zes kinderen.

 

En ook vandaag nog is hij dagelijks bezig met het woord van G'D. Het woord dat voor hem ook een inspiratiebron is voor zijn werken. De beelden uit de Bijbel worden door hem geïnterpreteerd en uitgewerkt in een dynamisch gestileerde vorm. Zijn  geloof is zo diep dat hij nooit iemand zal beoordelen of veroordelen voor zijn daden. Hij stelt zichzelf ook altijd op de achtergrond.  Met de meeste moeite van de wereld slaagden we er toch in van hem een foto te nemen. Zijn werken worden af en toe tentoongesteld maar hij wil ze niet verkopen. Voor hem zijn de werken een getuigenis van Gods inspiratie.

 

In het dagelijkse leven was hij vroeger haarkapper. Getrouwd en vader van drie kinderen. Thans is hij 79. Wij wensen hem nog veel gelukkige en bijzonder creatieve jaren.

 

IMG_9942.JPG

 

 

 

17:00 Gepost door Rony | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |