01-09-08

SEPTEMBER

Natuur_september
Lieve mensen
.

 

 

Ook in onze kerk die ook een beetje in verlof was begint alles zijn normale gang te gaan. Ik vergat nog te vermelden dat de bidstond doorgaat op vrijdag 5 september om 19h30.

Onze dominee verdween een maand geleden op een mysterieuze wijze van de Roeselaarse grond en is even mysterieus weer opgedoken. Wel zijn er volgens mij enkele kilo’s bijgekomen . Wij zijn blij dat hij terug is want een kudde zonder herder is ook niets. We zullen weer het vertrouwde straatbeeld zien met de wandelende protestant in onze Stede.

Het is iets heel anders wat in het nieuws stond op 18 november 1876.

Rousselaere,die nog wel voorzien is van kerken en bidplaatsen, gaat nog ene nieuwe bykrygen,zegt men,maer van dezen keer ene protestantische.

Een manneken van onze stad,heeft onlangs begonnen met naar hier protestantsche huisgezinnen uit Holland te doen komen,welkers dochters het in enige huisgezinnen van zijnen aenhang heeft geplaetst als dienstmeiden.

Nu heeft dat  zelfde manneke eenen protestantschen dominé gehaald,die vrijdag hier met vrouw en kinders is aengekomen.’t Manneke heeft voor den dominé een huis gehuerd dichte by ’t klooster en de kerk der paters Redemtoristen.

Achter dat huis staet een gebouw,gediend hebbende voor fabriek,en dat nu gaat hervormd worden om te dienen voor…protestantschen tempel!...

Ook meldt men de inrichting,altyd onder de hooge bescherming van datzelfde manneke van eene protestantse schoole.(Gazette van Thielt,zaterdag 18 november 1876).

Het mikpunt van dit proza is de textielfabrikant Henri Tant,die inderdaad protestanten in zijn fabriek tewerkstelde. Hij had in 1875 kontakt gelegd met dominee J.H.C. Wagener van de protestantse gemeente van Sint- Maria-Horebeke,en had daar zijn tweede kind laten dopen,wat we weten uit een boek van genoemde Wagener (Histoire de la plus ancienne église protestante de la

Belgique,1885,blz.42-43).

Er staat nergens vermeld dat er ook een staking uitgebroken was bij de Firma Tant. Door de tewerkstelling van mensen uit Holland in zijn fabriek waren de Roeselarenaars het ermee niet eens en ontstond een staking. Toen werkten daar een 1000 tal mensen uit onze stad. Hun leuze was toen “ Eigen volk eerst”.

Waar hebben we dat nog gehoord? De geschiedenis herhaald zich.

 

 

10:08 Gepost door Rony in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.